Iq test τύπου Raven

Το τεστ νοημοσύνης τύπου RAVEN, κατέχει μία ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στις δοκιμασίες ευφυΐας, λόγω ορισμένων ιδιομορφιών του. Το βασικό πλεονέκτημα τής "Νοομετρικής Προϊούσης Δυσχερείας Κλίμακας τού Raνen", όπως ονομάζεται, είναι ότι πρόκειται για ένα τεστ πού μπορεί να δοθεί σε άτομα διαφορετικών κοινωνικοπολιτιστικών συστημάτων χωρίς να υπάρχουν σημαντικά σφάλματα κατά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων (δηλαδή σφάλματα που να οφείλονται στη διαφορετική επίδραση πού ασκούν οι ποικίλες μορφές τού πολιτισμού στην εξέλιξη της ευφυΐας του ατόμου). Στον τομέα αυτό, φαίνεται ότι η κλίμακα Raνen υπερτερεί πράγματι έναντι των περισσότερων I.Q. τεστ.

Οι δοκιμασίες αυτές, άλλωστε, μπορούν να δοθούν και σε άτομα αγράμματα, η ακόμα και σε άτομα πού παρουσιάζουν δυσκολίες στην ομιλία η την ακοή, αφού πρόκειται για ένα τεστ στο οποίο οι προφορικές οδηγίες περιορίζονται στο ελάχιστο. Όποιος επιθυμεί να μετρήσει επακριβώς τον δείκτη νοημοσύνης του ή πετύχει τέτοια βαθμολογία που τον κατατάσσει στο >=95% του πληθυσμού - μπορεί να απευθυνθεί στην Ελληνική Μένσα (http://www.mensa.org.gr/) ή σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο. Ακολουθούν 2 λυμένα παραδείγματα και στη συνέχεια τα 30 ερωτήματα ευφυϊας.

Παραδείγματα:

Ερώτημα A
Παράδειγμα IQ Τεστ ευφυΐας τύπου RAVEN 1
Το πρώτο με το δεύτερο σχήμα, σε κάθε γραμμή και στήλη, παράγουν τον τρίτο σχήμα. Σωστή απάντηση το σχήμα 3.

Ερώτημα B
Παράδειγμα IQ Τεστ ευφυΐας τύπου RAVEN 2
Τα μη κοινά στοιχείου του πρώτου και δεύτερου σχήματος, σε κάθε γραμμή και στήλη, παράγουν τον τρίτο σχήμα. Σωστή απάντηση το σχήμα 6.

Κάντε το Iqtest raven